Semasa memilih kubis, sama ada ketat atau longgar, rasanya jauh lebih teruk, jadi jangan beli secara rawak

- 2021-05-21-

Semasa memilih kubis, sama ada ketat atau longgar, rasanya jauh lebih teruk, jadi jangan membelinya secara rawak.


Kubis adalah sayuran yang sangat biasa, dan ia boleh dibeli sepanjang tahun, jadi saya masih suka makan kubis. Kubis agak sederhana sama ada dikisar dengan tangan atau kaedah lain, tetapi banyak orang akan mendapati kubis itu dibuat sendiri. Rasanya tidak sedap seperti yang dibeli di luar. Ini mungkin kerana ketika memilih kubis, anda tidak memilih yang tepat. Oleh itu, semasa memilih, perhatikan lebih banyak perkara untuk memilih kubis berkualiti tinggi dengan lebih baik.


Kubis itu sendiri mempunyai dua keadaan yang berbeza, satu agak longgar, dan yang lain agak tegas. Oleh itu, semasa membuatnya, anda mesti lebih memperhatikan pemilihannya, untuk memastikan rasa dan tekstur kubis buatan akhir akan lebih baik.


Antaranya, masih terdapat perbezaan antara kubis yang tegas dan kubis yang longgar. Anda hanya perlu merasainya dengan tangan untuk mengetahui. Kerana kubis yang lebih longgar akan lebih rendah beratnya ketika diambil, tetapi kubis yang lebih ketat akan terasa lebih berat ketika dipetik. Oleh kerana perbezaan antara dua jenis kubis itu cukup besar, jadi saya akan mengesyorkan anda menggunakan kubis yang kuat untuk mengisi, sementara kubis yang longgar digunakan untuk membuat kubis yang telah diparut.


Sebagai tambahan kepada keketatan kubis, saya juga memerhatikan warna kubis. Sekiranya kubis kusam dan kusam, lebih baik tidak membelinya. Kubis jenis ini bukan sahaja tidak segar, tetapi juga rasanya tidak segar dan rasanya lebih teruk, jadi tidak digalakkan.


Juga, pastikan untuk membeli kubis yang terasa lebih lembut apabila disentuh, kubis jenis ini akan lebih lembut. Kubis goreng akan terasa lebih segar, dan juga akan sangat rangup dan enak. Terdapat juga kaedah membuat kubis. Anda tidak boleh menggunakan pisau untuk memotongnya secara langsung. Kaedah ini tidak betul. Cara terbaik adalah dengan merobek kubis dengan tangan.